UEFA en FIFA overtreeden EU-wet mbt Super League

Het Europese Hof van Justitie (ECJ) heeft op donderdag verklaard dat zowel de UEFA als FIFA de EU-wet hebben overtreden door de vorming van een Super League te blokkeren. Hoewel de organisatoren van de Super League de uitspraak toejuichten, reageerden belangrijke voetbalcompetities en clubs snel om de status quo te ondersteunen.

Oorspronkelijke Super League plan

De uitspraak wakkert de discussies aan die rond het oorspronkelijke Super League-plan in 2021 draaiden. Het ECJ oordeelde tegen het principe van de beperking van nieuwe competities door de bestuursorganen, maar benadrukte dat dit niet per se betekent dat een dergelijke competitie moet worden goedgekeurd.

Dreigingen en terugtrekking van clubs

De 12 toonaangevende Europese clubs die het idee van een Super League naar voren brachten, werden bedreigd met sancties door de UEFA. Dit leidde ertoe dat negen van hen zich terugtrokken, na wijdverbreide protesten onder fans.

A22's reactie en nieuwe competitieplannen

Na de uitspraak bracht sportontwikkelingsbedrijf A22 plannen naar buiten voor een nieuwe competitie met 64 herenteams en 32 damesteams, die midweeks zouden spelen. Dit vormde een bedreiging voor het vlaggenschip van de UEFA, de Champions League.

Reactie van belanghebbenden

In een gezamenlijke verklaring zeiden UEFA, FIFA, Football Supporters Europe, LaLiga, de European Club Association, European Leagues en FIFPro Europe: "Er is geen plaats voor welk type 'super league' dan ook in Europa. Sportieve verdienste is wat telt."

Toekomstperspectieven en reactie van UEFA en FIFA

Terwijl A22 plannen smeedt voor een nieuwe competitie, benadrukte UEFA dat de uitspraak geen goedkeuring van de Super League betekent. FIFA kondigde aan de beslissing te analyseren in samenwerking met UEFA, andere confederaties en lidstaten.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie betekent een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het Europese voetbal. Terwijl de Super League nog steeds niet formeel is goedgekeurd, opent de uitspraak de deur naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor de toekomst van het Europese voetballandschap. De reacties van clubs, voetbalorganisaties en de plannen van A22 zullen nauwlettend worden gevolgd terwijl het debat over de structuur van het Europese clubvoetbal voortduurt.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 21-12-2023 14:54 | Bijgewerkt op: 21-12-2023 14:54 | Auteur: Patrick de Graaf


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat UEFA en FIFA in strijd zijn met de EU-wet door de vorming van een Super League te stoppen.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.