Voordelen van de Europese Super League

De voordelen van de Europese Super League zijn de redenen om de fundamentele uitdagingen en zwakheden in het huidige systeem de kop te bieden.

De huidige situatie in het Europese clubvoetbal bestaat uit uitdagingen die zichzelf niet vanzelf oplossen. Volgens sportbureau A22 Sports biedt de Europese Super League enkele voordelen die de UEFA niet kan bieden.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Clubcompetities zijn niet het hele jaar aantrekkelijk

  Europese clubcompetities zijn niet het hele jaar door aantrekkelijk genoeg en komen niet volledig tot hun recht. Fans verliezen interesse, vooral jongere fans en de gegevens laten het zien: 40% van de 16-24-jarigen houdt niet van of heeft geen interesse in voetbal.

  Hervormingen van bestaande competities verslechterd de situatie

  Voorgestelde hervormingen van bestaande competities in 2024 zullen de situatie verslechteren. Het aantal wedstrijden zal aanzienlijk toenemen van 125 naar 189, waarbij de volledige toename van het aantal wedstrijden plaatsvindt in een uitgebreide groepsfase voorafgaand aan de laatste 16. Verder zullen er in deze nieuwe groepsfase geen thuis- en uitwedstrijden meer zijn.

  Een wedstrijdbezoek wordt onbetaalbaar

  Fantoegang tot voetbal, live of op afstand, wordt onbetaalbaar. In veel landen stijgen de kosten van tv-abonnementen in een onaanvaardbaar tempo. Om deze trend om te buigen, zou het doel moeten zijn om meer belangstelling van fans te wekken en zo de abonnementsprijzen te helpen matigen.

  Financieel model is onhoudbaar

  Het huidige financiële model van het voetbal is onhoudbaar. De controles op de uitgaven zijn onvoldoende en worden onvoldoende gehandhaafd.

  Clubs mogen zichzelf niet managen

  Clubs mogen zichzelf op Europees niveau niet managen zoals in binnenlandse competities. De UEFA is al bijna 70 jaar de enige instantie die de Europese clubcompetities regelt.

  Clubs hebben geen stemrecht in de UEFA, die 55 leden heeft en slechts indirect wordt vertegenwoordigd door verenigingen die 2 van de 20 zetels in het uitvoerend comité van de UEFA hebben.

  Solidariteitsbetalingen zijn ontoereikend en niet transparant

  De huidige solidariteitsbetalingen afkomstig van Europese clubcompetities zijn ontoereikend en uitsluitend bepaald door de UEFA, met weinig transparantie over de werkelijke impact op de basis.

  Investeringen in vrouwenvoetbal

  Investeringen in vrouwenvoetbal, ervaring van fans en fysieke infrastructuur zijn ontoereikend. Stadions en trainingsfaciliteiten voor zowel het heren- als het damesspel in heel Europa voldoen niet aan de normen van wereldklasse. Daarnaast hebben fans zowel persoonlijk als thuis onvoldoende en betaalbare toegang tot topwedstrijden.

  Clubs is verboden samen te werken voor verbetering

  UEFA-statuten verbieden clubs effectief om samen te werken om het systeem te verbeteren: het argument van A22 voor het Europese Hof van Justitie beweert dat artikelen 49 en 51 van de UEFA-statutenin strijd zijn met Europees recht. Deze artikelen stellen respectievelijk dat de UEFA "de enige bevoegdheid zal hebben om internationale competities in Europa waaraan aangesloten bonden en/of hun clubs deelnemen te organiseren of af te schaffen" en "Geen combinaties of allianties tussen bij de UEFA aangesloten bonden of tussen competities of aangesloten clubs, rechtstreeks of indirect aan verschillende UEFA-lidstaten kunnen zonder toestemming van de UEFA worden opgericht." We zijn er vast van overtuigd dat deze statuten niet in overeenstemming zijn met de Europese mededingingswetgeving en op oneerlijke wijze clubs ervan weerhouden samen te werken om nieuwe oplossingen te vinden voor de problemen waarmee de sport wordt geconfronteerd.

  Datum gepubliceerd: 10-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-10-2023 | Auteur:

  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  De voordelen van de Europese Super League zijn de redenen om de fundamentele uitdagingen en zwakheden in het huidige systeem de kop te bieden.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.