10 principes van de Europese Super League

10 principes van de Europese Super League zijn het effect van de open dialoog over de toekomst van het Europese voetbal voor clubs. De principes zijn gebaseerd op feedback van verschillende belanghebbenden.

Het Europese clubvoetbal bevindt zich op een kantelpunt. Over het hele continent zijn enorme onevenwichtigheden ontstaan ​​en clubs met glorieuze Europese tradities kunnen niet langer concurreren. Clubs hebben miljarden verliezen geleden, waarvan vele veroorzaakt zijn door ongecontroleerde uitgaven. Om het hoofd boven water te houden, hebben clubs in Spanje en Frankrijk hun toekomst verzekerd door gedurende 50 jaar (of meer) mediarechten te verkopen en het lijkt erop dat anderen zullen volgen.

Afgelopen oktober is de organisatie een open dialoog gestart over de toekomst van het Europese clubvoetbal. Sindsdien heeft men met bijna 50 Europese clubs en andere belanghebbenden gesproken. De overgrote meerderheid van hen deelt de inschatting dat het fundament van het Europese voetbal wordt bedreigd. Het is volgens A22 Sports tijd voor verandering door middel van een Europese Super League.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Clubs dragen alle ondernemersrisico's, maar worden maar al te vaak gedwongen aan de zijlijn te blijven staan ​​wanneer er belangrijke beslissingen worden genomen. Ze zien hun sportieve en financiële fundamenten afbrokkelen. Uit de discussies is duidelijk geworden dat clubs vaak niet in staat zijn om zich in het openbaar uit te spreken tegen een systeem waarin de dreiging van sancties wordt gebruikt om de oppositie de mond te snoeren.

  De dialoog die de organisatie aangaat is naar eigen zeggen eerlijk, direct en vruchtbaar geweest. Er zijn duidelijke conclusies over de noodzaak van verandering en de bouwstenen om dit te bereiken. Er is duidelijk meer werk aan de winkel en de dialoog zal worden voortgezet. De consistente feedback die we hebben ontvangen over Europese clubcompetities is gedestilleerd in de onderstaande 10 principes. [ref]

  Brede en competitieve competities

  De Europese voetbalcompetitie moet een open competitie met meerdere divisies zijn, en met 60 tot 80 teams, waardoor een duurzame verdeling van de inkomsten over de hele piramide mogelijk is. Deelname moet gebaseerd zijn op jaarlijkse sportieve prestaties en er mogen geen permanente leden zijn. Open kwalificatie op basis van nationale prestaties zou opkomende clubs toegang geven tot de competitie, terwijl de competitieve dynamiek op binnenlands niveau behouden blijft.

  Binnenlandse toernooien

  De vertegenwoordigers clubs moeten zich volledig inzetten voor binnenlandse toernooien. Tegelijkertijd moet de kritieke behoefte worden aangepakt om nationale competities over het hele continent te versterken en meer competitief te maken.

  Europese competities zouden een centrale rol moeten spelen bij het helpen bereiken van dit doel door extra middelen te genereren en toe te wijzen in het hele systeem.

  Verbeter het concurrentievermogen met stabiele en duurzame middelen

  Het verbeteren van het concurrentievermogen van Europese clubs vereist dat extra financiële middelen worden verdeeld over de hele piramide en strikt gehandhaafde regels voor financiële duurzaamheid.

  Clubs hebben ook behoefte aan meer stabiliteit en voorspelbaarheid van de jaarlijkse inkomsten, zodat ze verstandige langetermijnverplichtingen kunnen aangaan voor spelers- en infrastructuuruitgaven.

  Substantiële verbeteringen in het formaat en de aantrekkelijkheid van de huidige Europese competities zouden extra middelen opleveren. De stabiliteit en voorspelbaarheid van de inkomsten zouden drastisch worden verbeterd door clubs elk seizoen minimaal 14 gegarandeerde Europese wedstrijden aan te bieden.

  De gezondheid van spelers moet centraal staan in het spel

  De gezondheid van spelers moet een belangrijk onderdeel zijn bij het bepalen van het aantal wedstrijden per jaar. Het aantal wedstrijddagen van de Europese clubcompetitie mag niet worden uitgebreid tot meer dan het aantal op de huidige geplande competitiekalenders.

  Spelersorganisaties moeten worden betrokken om de gezondheid van spelers te beschermen en de sociale dialoog in heel Europa moet worden bevorderd. Belangrijk is dat Europese clubs en spelers niet verplicht mogen worden om deel te nemen aan uitgebreide of nieuwe toernooien die door derden worden opgelegd.

  Clubcompetities met transparante, goed gehandhaafde financiële duurzaamheidsregels

  Europese clubcompetities moeten worden beheerd door de clubs zoals ze in eigen land zijn, niet door derden die profiteren zonder enig risico te nemen. De bestuursstructuur moet volledig in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving.

  Om de duurzaamheid te verbeteren, mogen de uitgaven alleen worden gebaseerd op gegenereerde middelen, niet op concurrentieverstorende kapitaalinjecties.

  Regels voor financiële duurzaamheid zouden clubs in staat moeten stellen slechts een vast percentage van hun jaarlijkse voetbalgerelateerde inkomsten uit te geven aan spelerssalarissen en nettotransfers, met passende voorzieningen voor kleinere clubs en overgangsregels.

  's Werelds beste voetbalcompetitie

  Bij het ontwikkelen van een pan-Europese competitie moet het streven zijn om het meest opwindende sportevenement ter wereld te creëren. Voetbalfans verdienen de beste wedstrijden en de beste ervaring.

  Het is ook van cruciaal belang dat jongere generaties, aangetrokken door de wereldwijd groeiende Amerikaanse sport en digitaal entertainment, voetbal blijven omarmen als de meest geliefde sport ter wereld. Dit kan alleen worden bereikt met competities die 's werelds beste spelers in staat stellen om het hele seizoen met spannende wedstrijden van begin tot eind te strijden.

  Verbeterde fanervaring

  Voetbal is het spel van het volk en dialoog met fans en onafhankelijke fangroepen is essentieel om ideeën te ontdekken die de fanervaring kunnen verbeteren. Er moeten aanvullende maatregelen worden genomen om de aanwezigheid van fans bij uitwedstrijden te vergemakkelijken.

  Er moeten ook standaarden komen voor de infrastructuur om voetbalstadions op een consistent, hoog kwaliteitsniveau te brengen, waardoor de live voetbalervaring wordt verbeterd.

  Ontwikkelen en financieren vrouwenvoetbal

  Belanghebbenden in het voetbal moeten het vrouwenvoetbal promoten en ontwikkelen door het naast de mannencompetities 'centraal' te plaatsen. Om dit doel te bereiken, moet de financiering aanzienlijk worden uitgebreid naast de bestaande bijdragen van Europese damescompetities.

  Investeringen moeten niet alleen op professioneel maar ook op basisniveau worden gedaan.

  Aanzienlijke toename van solidariteit

  Solidariteit van onderaf is een essentiële pijler van het Europese voetbal en moet veel verder worden opgevoerd dan het huidige niveau.

  Zoals eerder aangekondigd, zou een minimum van €400 miljoen per jaar aan basissolidariteit deze doelstelling moeten bereiken. Dit is meer dan twee keer de bijdrage van bestaande Europese clubcompetities.

  Transparantie moet worden gewaarborgd via het toezicht van onafhankelijke autoriteiten met duidelijke jaarlijkse rapportage over de uitgaven en de impact ervan.

  Respect voor het recht en de waarden van de EU

  Het Europese voetbal en zijn belanghebbenden moeten de waarden, wetten en fundamentele vrijheden van de EU omarmen. Verder mag geen enkele Europese club gedwongen worden geschillen op te lossen buiten de rechtsstaat van de EU om.

  De jurisdictie van sportarbitrage moet strikt worden beperkt tot sportzaken. Alle andere geschillen moeten aan het juiste forum worden voorgelegd. Alle zaken moeten onder het uiteindelijke toezicht van het gerechtelijk apparaat van de EU staan.

  Referenties

  [verbergen]
   Datum gepubliceerd: 10-02-2023 | Datum bijgewerkt: 16-10-2023 | Auteur:

   Delen

   Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!   10 principes van de Europese Super League zijn het effect van de open dialoog over de toekomst van het Europese voetbal voor clubs.


   Over de auteur

   Patrick (auteur en webmaster)

   Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

   Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.